Şimdi yükleniyor

Windows Sysprep Nedir ve Nasıl Yapılır ?

Windows Sysprep Nedir ve Nasıl Yapılır

Sysprep işletim sisteminde kullanılan sürücüleri silerek işletim sisteminin imajını almak için hazır hale getirir.

Aynı donanımda ki birden fazla bilgisayara gidip tek tek windows kurmak bize çok zaman kaybettirir. Hem sysprep gibi mucize bir araç varken neden gidip tek tek windows kurmayla uğraşalım. Aslında artık windows kurma işlemi uzun sürmüyor, uzun süren kısım windows’u kurduktan sonra ki güncellemeler ve diğer programı kurmak.

Özetlemek gerekirse sysprep’in en güzel kullanım şekli şöyle olur ;
Bir bilgisayara windows 7/8/10 veya x bir versiyonunu kurdunuz. Tüm güncellemeleri yaptınız. Diğer gerekli programları kurdunuz (MS Office, Winrar, PDF Reader vb.).
Tüm bu işlemler yaklaşık 3 saatinizi aldı.
5 adet bilgisayara aynı işlemleri uyguladığınızı düşünürsek epeyce bir zamanınız boşa gidecek demektir.
5 adet bilgisayar ile tek tek uğraşmak yerine 1 tanesinin kurulumları tamamen bittikten sonra sysprep aracını çalıştırıp imajını alabilirsiniz. Aldığınız imajı diğer bilgisayarlara uygularak çok daha kısa sürede bir sürü bilgisayara sistem kurmuş olursunuz.

Öyleyse Sysprep nasıl yapılır hep beraber görelim.

Makalenin sonunda aynı işlemin komut satırından nasıl yapıldığını da anlatacağım. Komut satırından yapmak çok daha kolay gelecektir.

Sysprep uygulamasını,
Başlat -> Çalıştır’a “%WINDIR%\system32\sysprep\sysprep.exe” yazıp “Enter” tuşuna basarak çalıştırabilirsiniz.
Karşınıza şöyle küçük bir arayüz gelecektir.

windows-sysprep-nedir-ve-nasıl-yapılır-1 Windows Sysprep Nedir ve Nasıl Yapılır ?

Yukarıda ki resimde de görüldüğü gibi “System Cleanup Action” kısmında “Enter System Out-of-Box Experiance (OOBE)” yani “Sistem Kullanıma Hazır Deneyimi (OOBE)” seçilir.
Alt kısmında bulunan “Shutdown Options” kısmında da “Shutdown” yani “Kapat” seçilir. Sistemi temiz şekilde tekrardan kullanıma hazırladıktan sonra kapatmasını istiyoruz ki en son temiz halinin imajını alabilelim.

Bu ekrandayken “OK” yani “Tamam” butonuna tıkladıktan sonra şöyle bir küçük pencere karşımıza gelecektir.

windows-sysprep-nedir-ve-nasıl-yapılır-2 Windows Sysprep Nedir ve Nasıl Yapılır ?

Yani işlemi şu anda yapıyor. İşten bittiğinde de windows’u otomatik olarak kapatacak.

Daha sonra x bir imaj alma uygulaması ile sistemin imajını alıp istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. İmaj almak için ilk aklıma gelen uygulama “Acronis True Image”

Sysprep işlemini komut satırından da şöyle yapabilirsiniz ;

İlk olarak windows içerisinde bulunan “Command Promp” yani komut satırı uygulamasını yönetici olarak çalıştırın. Aşağıda verdiğim komutu olduğu gibi yazıp veya buradan kopyalayıp komut satırına da yapıştırıp “Enter” tuşunuz basmanız yeterli olacaktır.

%WINDIR%\system32\sysprep\sysprep.exe /generalize /shutdown /oobe

Not : Bu işletim sistemini sadece sanal sunucu (HyperV, Vmware ESX vb.) platformunda kullanacaksanız eğer yazdığımız komutun sonuna ek parametre olarak “/mode:vm” eklemeniz yeterli olacaktır.

Komut satırında ki tüm parametrelere aşağıda ki linkten inceleyebilirsiniz.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/sysprep-command-line-options

2 comments

comments user
Arif

Hocam selamlar makale için teşekkürler. Hyper-V üzerindne bir sanal makina kopyaladım ve aynı ağdaki farklı bir fiziksel cihaza yükledim. İçerisinde SQL çalışıyor son kopyaladığımı açtığımda diğer ana kopya aldığım serverın SQL erişimini kısıtlıyor daha doğrusu ping vs. atamaz duruma geliyorum. Araştırmalar sonucunda SID id ile ilgili sorun olabileceği yazılmış ayrıca doğru yoldamıyım sizce?

    comments user
    Serdar Karaca

    Merhaba,
    Sysprep işlemini doğru yapmamış olabilirsiniz ancak yeni çalıştırdığınız makinenin hostname ve ip adresini değiştirerek bu sorunu düzeltebilirsiniz.

Bir Yorum Yazın